Public Consultancy
  • Home
  • Actueel
  • Blog
  • Sociaal domein
  • Bestuur & organisatie
  • Subsidiebeleid
  • Onderzoek
  • Training
  • Wie ben ik?

Sociaal domein

Kennismaking
Ik ben als manager en als projectleider bij gemeenten jarenlang actief op het sociaal domein. Ik adviseer gemeenten bij het scherper sturen op 'outcome' (maatschappelijke effecten) en laat zien hoe je dat meetbaar en SMART kunt maken. En hoe je dat door vertaalt naar een resultaatgerichte aansturing van (jeugd)zorgaanbieders en welzijnsinstellingen.
Ik heb vele maatschappelijke organisaties onderzocht op hun effectiviteit en doelmatigheid, en heb hen ondersteund hoe deze verbeterd kan worden. Ik heb hen geadviseerd en begeleid bij het aangaan van strategische allianties en bij marktwerking, het beter sturen op het resultaat het verbeteren van  de interne informatievoorziening.
​Ik ben momenteel ook voorzitter van de Adviesraad Sociaal Domein van de gemeente Gilze-Rijen (zie website).

Van mijn hand zijn diverse boeken en artikelen verschenen over sturing binnen het sociaal domein, zoals de boeken 'Werken in multiculturele organisaties' en 'Budgetsubsidiëring in theorie en praktijk' (zie: website).

Transitie en transformatie van jeugdzorg en Wmo
Gemeenten krijgen de regie over alle jeugdhulp. En over de ondersteuning van zorgbehoevenden. De provinciale jeugdzorg en bepaalde rijkstaken (AWBZ) worden per 2015 gedecentraliseerd, met als doel de verkokering binnen de jeugdzorg tegen te gaan, de grote druk op gespecialiseerde jeugdzorg terug te dringen en om de chronische zorg beter te coördineren (één gezin,  één plan, één regisseur). Er zal sprake zijn van een gecombineerde lokale/regionale aansturing en inkoop. Voor veel gemeenten en instellingen betekent dit een forse verandering, met grote financiële consequenties. Zie voor onderzoek naar de sociale decentralisaties: 'Zorgen om de dag van morgen?'; onderzoek decentralisaties in Overbetuwe, 2014 (rapport), 'Decentralisatie jeugdzorg en Wmo/AWBZ Terneuzen', 2015 (rapport) en 'Decentralisatie van de Jeugdwet en de Wmo in de gemeente Bernheze', 2018 (rapport). Zie ook: pagina onderzoek.

Public Consultancy geeft adviezen en trainingen en doet implementatie op het gebied van:
* transformatie jeugdzorg en Wmo: welke uitgangspunten en doelen, hoe te komen tot regionale afstemming en lokale afspraken/inkoop? Hoe de1e lijn ontkokeren en de toegang voor de 2elijn organiseren (sociale teams)? Welk inkoopmodel hanteren? Sturen en/of afrekenen op prestaties (output) of resultaat? Hoe transformatiedoelen realiseren (eerder en betere preventie, lichte zorg dicht bij huis, ontzorgen, ontkokeren, demedicaliseren)?
* beleidsvraagstukken en monitoring in het sociaal domein 
* verbetering van de resultaatgerichte sturing binnen het sociaal domein (aansturing door gemeente via subsidies of via inkoop). Zie voor instrumenten:  pagina subsidiebeleid.
* verbetering marktpositie, vraagoriëntatie en  dienstenportfolio van de maatschappelijke organisatie
* toepassing interactieve beleidsontwikkeling en participatiestijlen. Zie voorbeelden hiervan.
* training resultaatgericht werken, meten en verantwoorden (voor instellingen) en training outcome- en resultaatsturing (voor gemeenten). Zie pagina training.
Foto
foto boven: presentatie en workshops tijdens Werkconferentie 'Resultaatgericht verantwoorden' op 2 februari 2017 (zie ook Actueel) 

Advisering beleidsvraagstukken

Op het brede sociale terrein heeft Public Consultancy ervaring met onderzoek, waaronder onderzoek naar de vraag en behoeften van voorzieningen (zie pagina: onderzoek), beleids- en krachtenveldanalyse, beleidsontwikkeling, financiële advisering, interactieve beleidsvorming, subsidiering (zie pagina: subsidiebeleid) en implementatietrajecten.

Advisering sturingsvraagstukken
Steeds meer beleidsontwikkeling en -uitvoering binnen het sociale domein speelt zich af op meerdere niveaus (lokaal en regionaal) en met uiteenlopende spelers (andere overheden, maatschappelijke organisaties, burgers).
In toenemende mate is er sprake van meerdere sturingsvormen, soms met de overheid als beleidsbepaler, vaak ook binnen marktverhoudingen.Dat stelt eisen aan de inzet van sturings- en verantwoordingsinstrumenten.


Professionaliseren van de opdrachtgeverfunctie
Hoe kan de gemeente een betere opdrachtgever worden? Zowel adviserings- als trainingstraject mogelijk (opzet)

Informatie over de ondersteuning

Sturen en verantwoorden op outcome en resultaat
Public Consultancy heeft grote ervaring met het adviseren van gemeenten bij het sturen op outcome/ maatschappelijke effecten in het sociaal domein.
Hoe maak je een effectgerichte probleemstelling en vraaganalyse? Hoe vertaal je deze naar een visie met SMART outcome doelen? Hoe meet je die op een simpele wijze, gebruik van bestaande kennis en nieuwe bronnen? 
Hoe vertaal je die in een resultaatgericht programma van eisen / 'opdracht' voor welzijnsinstellingen en aanbieders van (jeugd) zorg? En wat gaat er dan daadwerkelijk gemeten worden over het effect van de interventie/activiteit dat de persoonlijke en maatschappelijke baat weergeeft, 
zonder dat dit leidt tot onnodige administratieve lasten? 
Public Consultancy gebruikt een uitgekiende manier om de plan -do- check- act methode toe te passen op dergelijke beleids-, inkoop- en subsidietrajecten in het sociaal domein.
Voorbeelden:
- Beleidskader Subsidies Ede (febr. 2017)
- Diverse workshops Sturen en verantwoorden op outcome en resultaat in het sociaal domein, voor gemeenten (outline) en zorgaanbieders en welzijnsinstellingen (outline)
Transitie en transformatie jeugdzorg en Wmo
Public Consultancy heeft ervaring met de ontwikkeling van resultaatgericht jeugd- en zorgbeleid, en (als adviseur van een provincie) met de inkoop van jeugdzorg.
Wij kunnen o.a. adviseren over:
- keuze voor een subsidie- of een contractmodel?
- in welke mate selectie van aanbieders of aanbesteding?
- hoe SMART beleidsdoelen van jeugdhulp en Wmo te formuleren en te meten, en hoe deze te concreet vertalen in programma van eisen en in subsidiebeschikkingen/ contracten, waarbij er gestuurd wordt op zowel resultaat (effect) als op prestaties?
- hoe kan er gestuurd worden op evidence-based interventies en hoe wordt dat afgesproken en gemeten?
- hoe kunnen regionaal- bestuurlijke afspraken concreet gestalte krijgen bij de inkoop en verantwoording van zorg?
- de problematiek van frictiekosten (juridisch en inhoudelijk)
- kostprijs- en overheadanalyse van welzijns- en zorginstellingen
- hoe kun je je als instelling het best positioneren in de markt en in relatie tot de subsidient(en)?

Op al deze aspecten zijn ook trainingen mogelijk. Daarnaast kan geadviseerd worden op de 'wicked issues' rondom het opdrachtgeverschap in de (jeugd)zorg/Wmo (zie linkerkolom)
Powered by Create your own unique website with customizable templates.